19 mars 2007

Brontë Charlotte: Jane Eyre

Boken är en av den brittiska litteraturens stora klassiker. Storyn i korthet: Jayne är föräldralös och uppfostras av en kallhjärtad släkting som hatar henne. Hon blir satt på en internatskola, blir sedermera lärare där och som 18-åring tar hon tjänst som guvernant åt en liten flicka på ett stort gods som ägs av den bistre Mr Rochester. Långsamt växer en passionerad kärlek fram mellan dessa två taggiga personligheter, och efter ett år friar han. Hon tackar lyckligt ja, och preci-i-i-is när de står vid altaret så kommer en liten herre och säger:

"-STOPP! Mr Rochester har redan en fru!"

Döm om allas förvåning när det visar sig att 15 år tidigare hade han gift sig med en vacker kreolska, som efter kort tid visade sig vara skvatt galen. Han har sedan dess haft henne inlåst på vinden i sitt stora hus, och hon kryper där omkring på golvet och grymtar som ett djur och försöker döda alla som kommer i närheten av henne. Jayne blir förstås förtvivlad, och trots att hon älskar honom vägrar hon gå med på att leva som hans älskarinna utan flyr sin kos.

Gud, vad den här boken är bra, kan verkligen rekommendera den! De första 100 sidorna är iofs ganska tråkiga, och man får skumma ibland när det blir alltför detaljerade miljöbeskrivningar, men i stort sett är det en riktig hjältinna som författaren har skapat.
Betyg: 4

Inga kommentarer: