21 januari 2009

Nicholls David: På vinst och förlust

Brian går ut skolan med högsta betyg och kan komma in på vilken universitetsutbildning som helst. Han väljer engelsk litteratur och flyttar från sin ensamstående mamma. Nu har han chansen att lämna sin deprimerande, torftiga uppväxt bakom sig och påbörja ett nytt liv.

Han har en dröm och det är att delta i det frågesportsprogram som han och pappan (som är död) brukade titta på. Därför anmäler han sig till uttagningen av universitetets lag. Det gör även världsvana och välbärgade Alice, som Brian blir himlastormande kär i. Under själva uttagningsprovet ber hon honom om hjälp med ett par av frågorna och han smusslar till henne svaren. Det resulterar i att hon blir en av de fyra som tas ut i laget, själv stupar han på mållinjen och blir femma och sist. Han konstaterar att om han inte hade hjälpt Alice, så hade det varit hon som blir reserv i laget.

Det är en humoristisk och lite vemodig berättelse om en ung man som pendlar mellan övermod, bristande självinsikt, självförakt och desperata försök att verka världsvan. Författaren har fångat ungdomsårens stormiga känslor väldigt bra, de tappra försöken att finna sin identitet, hitta ett sammanhang bland nyvunna vänner och – precis som i verkliga livet – den ständiga jakten på kärlek.
Betyg: 4

Lika bra tyckte vi författarens bok "Mitt livs roll" var. Klicka här och läs vår recension.

Inga kommentarer: