16 november 2009

Patchett Ann: Någon vakar i natten

Denna dramatiska berättelse utspelar sig under ett enda dygn i Boston. På kvällen tar pappa Bernard Doyle, f.d. borgmästare i staden, med sig sina söner Tip och Teddy till ett föredrag, som hålls av Jesse Jackson. Hans önskan är att pojkarna också skall ägna sig åt politik, men ännu visar dessa inga sådana ambitioner. De är två mörkhyade adoptivsöner, som nu i 18-20 årsåldern trots hudfärg helt naturligt funnit sig tillrätta med pappa Bernard. Deras adoptivmor dog då de var 5-6 år gamla.
Efter evenemanget, då åhörarna är på väg till sina fordon, sker i ymnigt snöfall en bilolycka. En mörkhyad kvinna räddar Tip från att bli påkörd av en sladdande bil genom att knuffa undan honom. Istället blir hon själv illa skadad och förs i ambulans till sjukhuset. Kvar på gatan står hennes 11 åriga dotter, som Bernhard och sönerna tar med hem till sig.
Efter vissa detaljer i flickans berättelse om mamman, börjar man ana, att kvinnan en längre tid hållit ögonen på de båda pojkarna. Är hon kanske deras biologiska mor? Och vem är då flickan?
En hel del avslöjanden i sagostil kommer att förbrylla och överraska läsaren ju närmare slutet man nalkas.
Språket flyter bra men innehållet är något krystat.
Betyg: 3+

Inga kommentarer: