02 mars 2007

Keyes Marian: En oväntad semester

Marian Keyes hör till mina favoritförfattare. Hon skriver drivet och humoristiskt om sina huvudpersoner som är kvinnor i 30-årsåldern bördiga från Irland, precis som Marian själv. Många författare har - sedan hon slog igenom med dunder och brak - försökt efterapa hennes stil. Så idag finns många böcker som till ytan påminner om hennes. Men för mig är hon fortfarande den oslagbara drottningen.

I hennes böcker blandas det "goda" livet i form av umgänge med goda vänner, kärlekshistorier och sex med allvarliga teman såsom alkoholism och drogmissbruk, cancer, dödsfall samt kraschade förhållanden och sorgen av att bli dumpad.
Hon lyckas väl med att behålla läsarens intresse. Ivrigt läser man vidare för att få reda på hur det slutar.

Hennes i särklass bästa bok tycker jag är "En oväntad semester" som handlar om Rachel som är inne i ett hektiskt krog- och nöjesliv i New York. En kväll tar hon för många sömntabletter och familjen hemma på Irland ser till att hon hamnar på ett behandlingshem. I början fattar hon ingenting utan envisas med att tro att hon är på väg på semester på en kurort, men bryskt blir hon varse sanningen. Under vistelsen börjar hon själv och läsaren alltmer upptäcka hur verkligheten och hennes tillvaro i New York egentligen var, i takt med att fjällen faller från Rachels drogpåverkade hjärna och ögon.
Betyg: 5

Fler böcker av Marian Keyes:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! jag har precis läst den här boken och har förstått att det är en serie böcker och att det finns fler som berättar historier från systrarnas perspektiv - har jag fel? jag har googlat och sökt efter vilken bok som är nästa men hittar ingenting :( du får gärna kika in på min blogg och svara, det skulle vajättesnällt! :) mvh Valentina

Boktokar sa...

Kul att du också gillar boken. Flera av hennes böcker handlar om någon av systrarna i samma familj, men de är ändå fristående så man behöver inte läsa dem i ordningsföljd. Mitt tips är att du börjar med hennes debutroman, Vattenmelonen som vi också recenserat. Hoppas du tycker om den!