20 juli 2007

Khemiri Jonas Hassen: Montecore - en unik tiger

Jonas pappa som är fotograf fick en dag nog efter att hans fotoateljé i Stockholm vandaliserats. Han insåg svårigheterna att etablera sig som invandrare i Sverige och reste därför tillbaka till Tunisien.
En tid senare blir Jonas kontaktad av pappans äldste vän Kadir. Jonas har just rönt stora framgångar med sin debutroman Ett öga rött. Kadir ber Jonas skriva en bok om pappan och som hjälp bidrar han med information om faderns uppväxt. Boken handlar om hur de två försöker pussla ihop och sammanställa sina respektive minnen av fadern.

En helt speciell bok, jag skulle nästan inte vilja kalla det för svensk skönlitteratur, eftersom den är skriven på en blandning av svenska, franska, engelska och arabiska. Man måste vänja sig vid språket och behöver vara tämligen språkkunnig för att förstå vad han skriver.
Jag är kluven, å ena sidan är boken fascinerande och nyskapande, å andra sidan tröttsamt att inte kunna läsa utan att ständigt haka upp sig på orden och vad de egentligen betyder.
Betyg: 3

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste Ett öga rött för några veckor sen och tyckte om den väldigt mycket. Framförallt var språket riktigt smart och roligt. Är sugen på Montecore också. Har den liggande hemma, men läsehögen är ganska stor för tillfället. Jag kan rekommendera att gå på någon föreläsning med Khemiri, de brukar vara väldigt bra och intressanta, speciellt om man gillar hans böcker.

Boktokar sa...

Jespr: Toppentack för tipset! Vi ska hålla ögonen öppna för det låter riktigt intressant att höra Khemiri IRL.//Boktoka 1 & 2