16 april 2007

Gunnarsson Hans: Allt ligger samlat

Två par - fyra olyckliga människor - som knappt känner varandra ska tillbringa kvällen tillsammans. Vi följer dem under deras tafatta försök att få kontakt med varandra. Kvällen inleds med att det inbjudna paret Roger och Eva dels anländer för tidigt, dels redan har ätit middag hemma, eftersom de inte förstått att det skulle vankas mat. Replikerna ekar ödsligt, missförstånden haglar och alla de närvarande pratar förbi varandra.

Värdparet består av Tommy, alkoholiserad före detta skådespelaren, den ende som struntar i att försöka närma sig de andra under kvällens lopp. Han är redan bedövad av alkohol när gästerna anländer och han fortsätter oförtrutet sitt drickande tills han till slut däckar. Cilla, hans partner, kämpar hårt för att få mannen i det andra paret i säng.

Så mycket ångest och olycka ligger samlat mellan bokens pärmar. Författaren skriver drivet och trovärdigt om den tröstlösa situationen. Jag läste med stigande obehag ut hela boken i förhoppning att se någon ljusning och strimma av hopp. Det är en läsvärd bok, men välj den inte om du är ute efter att ha lite kul. Läs även recension i GP .
Betyg: 3

Andra böcker av författaren:

  • Bakom glas
  • Februari
  • En kväll som den här
  • En jävla vinter
  • Någon annanstans i Sverige. Läs recension i Svd .

Inga kommentarer: