31 december 2008

Lehtolainen Leena: Falska förespeglingar

Kriminalkommissarie, tillika småbarnsmamman, Maria Kallio får ta hand om mordet på Petri Ilveskivi, homosexuell kommunalpolitiker. Vem tog livet av Petri? Var det hans sambo Tommi, vars sista ord till sin älskade var: "Dra åt helvete"?
Eller skinnskallarna som tidigare hotat honom? Var det kanske någon av kollegorna som väntade på honom på det nämndemannamöte som han var på väg till när han blev attackerad?
Utredningen försvåras av att Reijo Rahnasto, ledamot i stadsfullmäktige, ringer till Maria och med myndig ton försöker styra och ställa. Även Marias chef verkar vilja sätta käppar i hjulet för hennes arbete. Och så är det någon som inte alls gillar det hon håller på med och visar sitt missnöje högst konkret med en bomb i familjens brevlåda.

Jag tyckte det var en bra bok, men den var för lång. Marias snåriga arbetssituation beskrivs väl men gjorde att boken bitvis blev lite seg att tugga. Mordgåtan var inte så komplicerad att den rättfärdigar alla dessa sidor. Boken hade vunnit på att kortas ner.
Betyg: 3

Inga kommentarer: