24 maj 2009

Mootoo Shani: Hon simmade i havet vid Guanagaspar

Handlingen är förlagd till den fiktiva karibiska ön Guanagaspar under tiden kring andra världskriget samt till Vancouver i nutid. I berättelsens centrum figurerar Harry St.George, son till tvätterskan Dolly, och hans obesvarade kärlek till Rose, vars far är välbärgad och således tillhörande annan social klass, även om båda familjerna är av indisk härkomst. Under de åren då Dolly arbetade hos mamman till Rose lekte hon och Harry tillsammans omedvetna om de på ön existerande hierarkierna.
Nu har tjugo år gått och Harry bor sedan länge i Vancouver. När han blickar tillbaka på sin barndom och uppväxt på Guanagaspar med den rika kulturen och de möjligheter han fick till skolgång minns han med innerlighet vänskapen till Rose. Detta kommer han att för alltid bära med sig, var han än befinner sig i världen.
Så kommer plötsligt Rose till Vancouver en dag, för att besöka sin vuxna dotter Cassie. Harry har lyckats etablera sig som trädgårdsarkitekt med egen firma och anställda. När de båda träffas är Harry en stolt och skicklig ciceron, som visar Vancouvers vackraste scenerier för Rose under hennes korta vistelse, innan hon reser hem till ön igen. Deras umgänge leder till ett spännande och kärleksfullt förhållande, vars tragiska följder ingen kan ana.
Författarinnan, som också är konstnär, har vuxit upp i Trinidad och därefter bott i Kanada. Hennes tidigare utgivna roman Kaktusen blommar om natten blev en stor framgång, vilket även denna blir tror jag.
Betyg: 4

Inga kommentarer: