24 april 2007

Frey James: Tusen små bitar

Boken börjar med att missbrukaren James vaknar upp på ett flygplan utan att veta vart han är på väg. När han frågar flygvärdinnan får han reda på att han blev buren ombord av läkare och att han ska till Chicago, staden där hans föräldrar bor. Dagen därpå för familjen honom till ett behandlingshem i Minnesota för missbrukare. Resten av boken handlar om hans kamp mot begäret som rasar i honom på behandlingshemmet. På bokens sista sidor får man reda på vad som hände med personerna som han träffade under tiden där. En del klarade sig, andra inte. En av dem, Leonard, handlar författarens nästa bok om.
Boken lanserades som självbiografi, men senare avslöjades internetsajten ”The Smoking Gun” att författaren inte varit helt sanningsenlig utan kryddat historien en del. James erkände i TV och stor rabalder utbröt i USA, inte minst därför att Oprah Winfrey, som haft med boken i sin bokklubb, drabbades av badwill till följd av författarens lögner. Läs mer i Svd

Sanning eller inte - ändå en av de bästa böcker jag läst. Han beskriver missbrukets avigsidor och missbrukarens våndor på ett både fängslande och frånstötande sätt. Visst tillförde det en del att jag - när jag läste - i princip trodde att det mesta var självupplevt. Fast egentligen spelar det inte så stor roll, för det var en bra bok skriven på ett annorlunda sätt.
Betyg: 5

Hans bok "Min vän Leonard" som handlar om James efter att han skrivits ut från behandlingshemmet hade inte alls samma flyt. Jag blev rätt besviken på den.
Betyg: 2

3 kommentarer:

EvaP sa...

Hejsan!
Tack för ditt inlägg i min blogg för inlägget om James Frey - precis som du älskade jag boken även om det hade känts bättre om det hade varit en självbiografi på riktigt.

Fast jag gillade "Min vän Leonard" också - om kanske inte riktigt lika mycket.

Boktokar sa...

EvaP: Jaså, du tycker inte bok nr 2var lika dålig som jag tycker. Jag är nöjd med att jag lånade den på biblioteket, så att jag inte slösade pengar på den :)

ccissiduvet sa...

jag älskar den här boken, har själv suttit fast i ett drogmissbruk, inte i samma utsträckning som i boken dock, men ändå
och sann eller inte hjälpte den mig väldigt mycket, awesome bok, verklligen!