30 oktober 2008

Searles John: Otroligt men sant

Att Ronnies flickvän Melissa skulle vänta hans barn fem år efter hans död i en bilkrasch är det ingen mer än hon själv som tror. När hon i nionde månaden söker upp Ronnies familj för att berätta detta blir hon bryskt avvisad. Mamman, Charlene, vars make lämnade henne för en annan under sorgeprocessen, har sedan olyckan helt tappat greppet och hoppet. Hon som en gång var så trevlig, glad och engagerad är numera bitter, ovårdad och tröstäter sig allt större. Ronnies lillebror har på grund av en olycka tillfälligt flyttat hem igen och bor i soffan i vardagsrummet. Även han verkar ha fastnat i sorgen och saknaden efter Ronnie.
Melissas oväntade uppdykande och den osannolika graviditeten sätter emellertid igång tankarna hos Charlene. Hon ångrar att hon var så otrevlig mot Melissa och bestämmer sig för att söka upp henne och be om ursäkt.
Detta är berättelsen om människor som fastnat i eller flytt från en stor sorg som för alltid förändrat deras liv. Det är också en spännande och obehaglig historia som kretsar kring den gåtfulla graviditeten. Så småningom uppdagas den otäcka sanningen och graviditeten visar sig varken vara osannolik eller övernaturlig.
Det tog ganska lång tid innan boken lyckades fängsla mig, men den blev bara bättre och bättre. Sista tredjedelen sträckläste jag. Det var intressant att successivt få pusselbitarna på plats, dels genom att man fick reda på alltmer om bakgrunden och olyckan, dels när Melissas situation nystades upp. Spännande och välskriven!
Betyg: 5

Inga kommentarer: