15 februari 2009

Rodriguez Deborah: Skönhetsskolan i Kabul

På TV:s utsändningar visades hur kvinnorna i det krigsdrabbade Afghanistan behandlades av talibanerna. Detta grep Deborah Rodriguez från Michigan ända in i hjärterötterna. Hon hade just avslutat en kortare utbildning i katastrofhjälp och anmälde sig till biståndsexpeditionen, som i FN:s regi sändes till Kabul. Som hårfrisörska ville hon starta en skola i hårvård och sminkning för kvinnorna. Med sponsring från firmor och energisk egeninsats fick hon så småningom till stånd den första kursen, som skulle följas av flera.
Debbie, som hon kallades av alla, blev väldigt berörd av de gripande och ibland omänskliga levnadsöden, som hennes elever berättade om. Dessa intryck mailade hon till sina vänner i USA. Och detta blev upprinnelsen till hennes högst personliga bok från Afghanistan. Det var många kulturkrockar hon upplevde som utländsk kvinna, inte minst i sitt äktenskap med en afghansk man.
Boken är en lovsång till de afghanska kvinnorna, som blev Debbies vänner och medarbetare under åren i Kabul. Hon beskriver det dagliga livet realistiskt och jag beundrar hennes styrka att ständigt kämpa för de utsatta.
Betyg: 3

Inga kommentarer: