01 mars 2009

Singer Isaac Bashevis: Fiender. En berättelse om kärlek

I boken beskrivs judarnas tillvaro i New York efter flykten från de grymmaste förföljelserna i historien som skedde under andra världskriget. I Polen hade Herman Broder lyckats hålla sig gömd undan nazisterna i en höskulle i flera år. Det var tack vare bondflickan Jadwiga, som tidigare varit tjänsteflicka i Hermans föräldrahem. Hon hade där förälskat sig i honom och såg nu till att han överlevde. När Herman fick en möjlighet att fly till Amerika tog han av tacksamhet med sig Jadwiga, och gifte sig med henne. Enligt ett ögonvittne hade han tidigare fått reda på att hans hustru Tamara och deras två små barn skjutits ihjäl av nazisterna.
Snart träffade Herman en vacker men neurotisk judinna, Masha, som blev hans älskarinna. Sitt hem lämnade han i flera dagar under förevändning, att han skulle iväg på en affärsresa till en eller annan stad och bodde då hos Masha. Det blir alltfler lögner, som Herman trasslar in sig i och inte blir livet lättare att hantera, när hans hustru Tamara plötsligt dyker upp i New York.
En utmärkt stilist är denne nobelpristagare, som i Fiender ger en färgstark bild av judiskt liv i trygghet, men med traumatiska minnen.
Betyg: 4

Inga kommentarer: