28 juni 2009

Keyes Marian: En förtjusande man

Irlands mest populäre politiker, Paddy de Corcy, ska gifta sig. Nyheten slår ner som en bomb hos bokens tre berättare: Grace, Marnie och Lola.
Grace är journalist och har känt Paddy sedan barnsben. Det har även hennes tvillingsyster Marnie som i sin ungdom hade ett passionerat förhållande med Paddy. Den tredje huvudpersonen, Lola, är stylist och Paddys nuvarande flickvän – i alla fall var det vad hon trodde. Hon chockas när hon får reda på sanningen, att hon är dumpad, via tidningarna,. Hon visste inget om att Paddy hade en relation med Alicia Thorntorn, kvinnan som tydligen ska bli hans fru. Det visste för övrigt inte Alicia heller – att de ska gifta sig alltså!
Grace, Marnie och Lola hanterar nyheten på helt olika sätt, Lola blir helt förtvivlad, kan inte jobba, försöker få tag på Paddy, hon ringer och ringer för att få en förklaring och för att få honom att ändra sig. Till slut ger hon upp och flyr ut på vischan för att lappa ihop sitt brustna hjärta. Där lär hon känna lokalbefolkningen och får uppleva en hel del action på landsbygden såväl vad gäller att festa med A-laget som att dejta som att lära känna de lokala cross dressers.
Grace tar det med värdighet och när hon tvingas intervjua den blivande bruden gör hon det med iskall beräkning utan att med en min röja att de båda en gång var barndomskamrater. Hennes syster Marnie, som numera är gift tvåbarnsmor, har inte tid att reflektera över sin förre pojkvän, hon har fullt upp med att hantera de maror som rider henne utan att ta livet av sig. Hon dövar sin ångest med alkohol vilket ställer till problem både i yrkes- och privatlivet.

Det är en bra bok, den var lång – över 700 sidor – men den är skriven i ett bra tempo med en väl avvägd balans mellan tokigheter, festande och livets solkigare sidor. Den handlar om olika skamliga hemligheter, som till exempel hur föga förtjusande den karismatiske Paddy i själva verket är, eftersom han bakom lykta dörrar ägnar sig åt sexuella förnedringslekar och utstuderad misshandel för att successivt bryta ner de kvinnor som förälskar sig i honom.
Betyg: 4

Böcker av Marian Keyes om systrarna Walsh
Äldsta systern Claire: Vattenmelonen - läs vår recension
Tvåan Rachel: En oväntad semester - läs vår recension
Trean Margaret: Änglar
Fyran Anna: Är det någon där? - läs vår recension

Fler böcker av författaren
Sista chansen - läs vår recension
Sushi för nybörjare
Å andra sidan
Under täcket
När Lucy Sullivan skulle gifta sig
Further under the duvet
No dress rehearsal

Inga kommentarer: