Motivet i Maskarna på Carmine Street är vad som sker med föräldrarna, efter att deras barn blivit bortrövat av okänd gärningsman.
Författaren Erik Steinbeck blir vittne till hur hans dotter Sarah, 4 år, blir lockad från sin lek i trädgården av en främmande man, som sedan kör iväg med henne i en grön bil. Pappan står inne i huset vid ett fönster och hinner inte ingripa eller se bilens registreringsnummer.
Mamma Winnie är bildkonstnär och av labil läggning. Hon drabbas av djup psykos och blir intagen på behandlingshem tiden omedelbart efter barnarovet.
Några månader efter att Winnie kommit hem, bestämmer sig makarna att lämna sitt hem och flytta till andra sidan Atlanten. De hyr en våning på Manhattan i New York.
Han fortsätter att skriva på sin bok och hon målar i ateljen i lägenheten. De flyr in i arbetet så gott det nu går i ovissheten om vad som hänt dottern.
Beskrivningen av miljön i New York är mycket välskriven. Jag kan tänka mig att det går att vandra omkring på samma gator, som Nesser namngivit och hitta till krogar och barer i exakt rätt gatuhörn.
Det är sorgens inverkan på föräldrarnas förhållande till varandra, som är det stora ämnet i storyn. I stället för att stötta varandra, byggs en mur upp mellan dem.
Ett långsamt melankoliskt skeende, som dock övergår i förhöjt tempo gör att boken lämnar bra intryck.
Betyg: 3+
04 november 2009
Nesser Håkan: Maskarna på Carmine Street
Kategorier:
Kärlek och relationer,
Psykologi
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar