05 september 2008

Gilbert Elizabeth: Lyckan, kärleken och meningen med livet

När 31-åriga Elizabeth tillbringar ännu en natt gråtande på badrumsgolvet inser hon plötsligt:

”Jag vill inte vara gift längre. Jag vill inte bo i det här stora huset. Jag vill inte ha barn.”

Tre år senare försöker hon lappa ihop sig själv efter skilsmässan genom en inre resa som hon företar med hjälp av en yttre resa. Under ett år reser hon runt i världen, först bor hon i Italien där hon njuter, äter upp sig och återhämtar krafterna. Sedan flyttar hon till Indien för att finna fromhet och sinnesro genom att leva spartanskt i ett ashram där hon mediterar och skrubbar tempelgolv. Hon avslutar sin resa på Bali där hon återfinner balansen, harmonin och kanske till och med kärleken?!

Boken är uppbyggt i 108 kapitel, inspirerad av ett indiskt bönehalsband, 36 kapitel per land. Samtidigt som hon kronologiskt beskriver såväl de yttre händelserna som de framsteg hon gör på det inre planet, så är varje litet kapitel en separat, tänkvärd historia med en början och ett slut. Det gör den perfekt att läsa lite då och då i – ingen sträckläsning för min del i alla fall.
Här finns mycket klokskap och humor samlad mellan pärmarna samt dessutom en hel del fakta om de länder och kulturer hon vistades i, för och inte tala om hur intressant och skojigt det var att läsa om alla spännande personer hon möter på sin väg. Jag älskade boken!
Betyg: 5

2 kommentarer:

Vilda sa...

Älskar den faktiskt jag med...

Boktokar sa...

Kuuul att det finns fler som tycker den är underbar. Alla som jag känner som läst den har hittills gillat den!