04 oktober 2009

Hustvedt Siri: The Sorrows of an American

Romanens berättarjag är Erik Davidsen, psykoterapeut, som efter den norskättade faderns död läser hans efterlämnade brev och anteckningar. Där finns bl.a. en dagbok - autentisk efter Siri Hustvedts egen far - som Erik läser för att få reda på mera om sin far. Systern Inga har förutom sorgen efter fadern bortgång även drabbats av att maken, den beryktade författaren, avlidit. När syskonen sorterar pappans korrespondens så hittar de ett kryptiskt brev från en för dem okänd kvinna. Kanske en ungdomskärlek? De bestämmer sig att resa tillbaka till barndomshemmet i Minnesota för att forska i detta mysterium. Här har de turen att träffa några personer, som kan upplysa dem om vem kvinnan ,som skrivit det förbryllande brevet till pappan, är.
Berättelsen är uppbyggd kring många intriger och människoöden, som vävs samman till en helhet. Det rör sig om personernas hemliga känslor och tankar, deras ensamhet, kärlek och saknad.
Jag tycker att boken fordrar noggrann läsning för att kunna ge den fina upplevelsen som Siri Hustvedt förmedlar med sina välskrivna analyser av mänskligt psyke.
Betyg: 4

Inga kommentarer: