14 november 2008

Malmsten Bodil: Sista boken från Finistère

Att bli tvungen att lämna sitt hus i Finistère det är sorgligt. Allt arbete med inredning av rummen, liksom det mödosamma grävandet i trädgården, kommer nu i avskedets stund att saknas. Ja, t.o.m. jakten på mullvadarna, som fördärvar gräsmattan med sina jordhögar, kan så här i efterhand tolereras.
Det är sju långa års slit, som skapat trivsel i och omkring huset, som nu måste lämnas. Läsarna får aldrig reda på orsaken till varför flyttlasset skall gå till en lägenhet i "staden nära Nantes".
Vid sidan av den smärtsamma flytten från sitt hem har berättaren också en utmaning hängande över sig. Det är den paranta Mme C. som föreslår att det vore klokare att skriva en erotisk roman, i stället för att beskriva vardagslivet i Finistere.
I stort sett är det just detta som boken handlar om: flytten från det älskade huset till en lägenhet i "staden nära Nantes" och tankar om hur man bäst skall angripa ämnet för den erotiska romanen.
Det är många intressanta och humoristiska tankar som behandlas. Tempot är däremot alltför långsamt och de otaliga uppräkningarna kunde halveras. Jag kroknade lite på slutet och blev rätt mätt på Bodil. Men hon är en driven författare, så det blir ändå medelbetyg för boken är en helt OK förströelse.
Betyg: 3

Läs även vår recension av Priset på vatten i Finistère där hon berättar om hur det kom sig att hon hamnade i Finistère.

Inga kommentarer: