23 mars 2008

Sittenfeld Curtis: Mannen i mina drömmar

Titeln och omslag till trots, detta är inte någon lättsam chicklit utan en mer nyanserad skildring av en ung kvinnas inre kamp för att förstå sig själv och sin omgivning, inte minst männen som hon snubblar över.
I bokens början bor tonåriga Hannah tillfälligt hos faster Elizabeth i Pittsburgh efter att hennes pappa abrupt slängt ut fru och barn. Storasyster Allison är kvar i Philadelphia och tillsammans med mamman inhyst hos moster Polly. Efter många år i skuggan av faderns tvära och irrationella lynneskast är skilsmässan ett faktum. Vi följer Hannah under 15 år in i vuxenvärlden och i hennes slit med olika förhållanden. I bakgrunden ligger hela tiden den komplicerade relationen till pappan och puttrar.
Jag tycker det var en välskriven bok om en klok, funderande och tilltufsad ung kvinna, kvick i huvud och repliker. Det var uppfriskande att läsa en bok som inte följer någon standardmall. Jag vände sidor med intresse och nyfikenhet, trots att den yttre handlingen inte var särskilt dramatisk.
Betyg: 4

Läs DN:s artikel om författaren då hon debuterade med boken "I en klass för sig".

Inga kommentarer: