31 maj 2007

Tunström Göran: Berömda män som varit i Sunne

1998 får före detta specerihandlaren Stellan Jonsson Lök i uppdrag att skriva ett avsnitt i Sunnes jubileumsskrift om berömda män som varit i Sunne. Men Stellans text om hötorgsmålaren Pihlgren blir så personlig och omfattande att projektet läggs ned. Istället fortsätter Stellan att skriva och går tillbaka till 1968. Det är revolutionernas och månfärdernas år och Stellan berättar om personligheter som prosten Cederblom som förlorat sin tro och astronauten Ed Oldrin som efter sin färd till månen besöker Sunne. Persongalleriet är omfattande med uppgift att belysa sammanhangen.

Berättelsen har uppbruten kronologi som skickligt belyser den fiktive berättarens infallsvinklar. Prosan är lätt melankolisk och på flera ställen oerhört humoristisk. Insprängt finns på åtskilliga ställen exempel på John Donnes verskonst. Mycket läsvärd, dröjer kvar och sysselsätter nyfikenheten. Han refererar till Hoel, Vermeer, Kepler och Abelard, vilket väcker intresset att fördjupas i dessa kända mäns verk.
Betyg: 4

3 kommentarer:

Marie sa...

Åh, jag tyckte om denna bok och skulle så gärna vilja att alla karaktärerna finns i verkligheten och att grusgångarna i Sunne fortfarande är lika väl krattade.

Boktokar sa...

Tunström hör till mina favoritförfattare så visst vill jag se omvärlden med hans fantasi, jag med!

Lena sa...

Hej! Jag letar och letar och kan inte hitta boken! Tips?