06 juli 2008

Frisch Max: Homo faber

Med flyget från New York är schweizaren Walter Faber, tekniker som arbetar för Unesco, på väg till Sydamerika. Bredvid honom sitter en man från Düsseldorf på väg till Guatemala för att träffa sin bror. Tiden för berättelsen är 1950-tal då det åter är möjligt att resa kors och tvärs i världen.
Flygplanet får motortrubbel och nödlandar i den mexikanska öknen långt från bebyggelse och vägar. I tre dagar väntar man på undsättning. Walter och tysken fördriver tiden med bl.a. schackspel. Plötsligt frågar Walter düsseldorfaren om han känner Joakim Henke, som studerade i Zürich för 20 år sedan. Han kom nämligen också från Düsseldorf. Det visar sig vara tyskens bror som han är på väg att besöka.
En hel del tillfälligheter kommer att leda till avgörande möten och händelser. Boken speglar tiden före datorernas och mobiltelefonernas intåg i gemene mans hem. Det är genom brevskrivning man håller kontakt med omvärlden.
En mycket intressant berättelse som för huvudpersonen innebär en resa bakåt i tiden ända till studieåren då han blev tvungen att lämna sin älskade Hanna i Zürich.
Betyg: 4

2 kommentarer:

S sa...

I din beskrivning missar du lite poängen med boken, nämlig den otroligt välbeskrivna konflikten mellan den rationella och den känslomässiga världen. Frisch beskriver hur lätt det kan vara att gömma sig bakom rationella värden men att kärlek bara finns bortom dessa.

Boktokar sa...

Hej S !
Roligt att du läser vår blogg. Tack för din kompletterande kommentar.

Hälsningar
Boktokar