25 januari 2009

Brashares Ann: Sista sommaren (med dig)

Från New York kan man med färjan komma ut till Fire Island, där systrarna Riley och Alice alltid tillbringat sina sommarlov. Jämnårige Paul bor i grannhuset och har alltsedan barnaåren hängt ihop med båda systrarna. Nu har de blivit unga vuxna. Riley är badvakt och Alice serverar på en strandbar. Paul har varit på västkusten och studerat i tre år. Nu kommer han äntligen tillbaka till sommarön. Vänskapen mellan dem har bestått trots avståndet geografiskt. Allteftersom dagarna förflyter i gemensamma aktiviteter som bad och fiske, besök på strandbaren eller Pauls självklara närvaro vid köksbordet, när det serveras mat hos Riley och Alice, så inser Paul att han är djupt förälskad i Alice. Och känslorna är besvarade.
Deras underbara men ack så korta tid denna sommar slutar i ett plötsligt trauma för Alice. Ingenting blir sig likt. Lojaliteten mellan systrarna innebär att Alice fjärmar sig från Paul. Genom tillbakablickar får vi en bild av ungdomarnas familjesituationer och orsaken till känslostormarna, som speciellt Paul brottas med. Allerstädes närvarande är den oändliga sandstranden och havet, som de tre finner sådan glädje, men också tröst, i att utforska.
Ann Brashares har givit ut ungdomsböcker tidigare. Denna roman är hennes första som beskriver steget in i vuxenvärlden med ansvar för egna handlingar. Bra läsning!
Betyg: 4

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som en väldigt bra bok! =) Kan kanske be min mormor att låna ut den till mig?

Boktokar sa...

Hej DU-Vet-Vem sa...!
Jag tror du kommer att få väldigt lite tid till annat när du bekantat dig med personerna i boken. Berätta vad du tyckte.