31 maj 2008

Gerrard Nicci: Kärlekströst

Irenes man Adrian förälskar sig handlöst i en yngre kvinna som är vän till familjen. Vi får följa Irenes smärtsamma resa under den första tiden som ratad hustru och ensamstående mamma. Hur hon reagerar när maken ger henne chockbeskedet att han lämnar henne, tiden därefter, hur hon hanterar sina första ensamma semesterveckor utan barnen och hur hon så småningom börjar landa i sin nya situation att inte längre vara en del av ett par.

”Om Adrian hade dött i stället för att lämna henne skulle hon förmodligen fortfarande ha varit kär i honom … Hennes sorg skulle ha varit offentlig och respekterad … Men han hade lämnat henne och hon var inte hans allra käraste, hon var inte någons allra käraste och deras gemensamma historia var fransig och oavslutad och oglamorös full av otrevliga lösa ändar som fladdrade omkring i hennes tankar. Inte en oklanderlig tragedi utan ett vanligt trivialt misslyckande.”

En välskriven bok som utforskar känslor under en tid som i många böcker förekommer mest som en transportsträcka mot ett lyckligt slut. Att författaren själv har genomlidit en skilsmässa märks tydligt.
Betyg: 4

Inga kommentarer: