04 juni 2008

Alakoski Susanna: Svinalängorna

Leena bor med syskonen och föräldrarna i ett nybyggt bostadsområde som har fått öknamnet Svinalängorna på grund av att det främst är invandrare och samhällets olycksbarn som bor där. Det är en svart historia om hur det är att växa upp i en invandrad finsk alkoholistfamilj berättad med ett mustigt språk och med oväntat roliga inslag av ”svinska” (svenska med finskt uttal).
Jag blev motvilligt fascinerad av livet i en familj som präglas av oförutsägbarhet, tvära kast och av tidsandan – handlingen utspelas på 1970-talet. Det är nästan som om jag befinner mig där i lägenheten bredvid Leena omgiven av de försupna föräldrarna som ibland beter sig hyfsat kärleksfullt och ”normalt”, men allt som oftast är upptagna av ruset. Fester, fyllor, krascher, bråk, slagsmål, spyor och tystnad avlöser varandra i en aldrig sinande ström och Leena reagerar med avtrubbning, handlingskraft, magont, flykt omväxlande med ansvarstagande. En kaotisk uppväxt!
Betyg: 4

2 kommentarer:

Marie sa...

En väldigt bra bok. Jag lyssnade först på den som radioföljetong och det blev lite hackigt men läste sedan om den och det var den värd. En bra bok som får mig att ännu mer uppskatta min egen uppväxt, mycket långt från svinalängorna.

Boktokar sa...

Marie: Hej igen. Tack för dina synpunkter!