08 februari 2008

Lessing Doris: Jane Somers dagböcker

Under 1980-talet utgav Lessing två romaner under pseudonymen Jane Somers för att testa recensenterna, "En god grannes dagbok” och ”Om de gamla kunde och de unga visste".

Jane är en framgångsrik och elegant kvinna på 49 år. Som redaktör för modetidskriften ”Lilith” utför hon sina åligganden till allas belåtenhet. Men hennes kontrollerade liv rämnar när först maken och senare modern avlider. Av en tillfällighet stöter hon på Maudie Fowler, en gammal kvinna som trots invändningar är i stort behov av hjälp. Snart besöker hon Maudie i dennas eländiga bostad, röjer upp, handlar och blir en god granne. Den gamla tanten tinar långsamt och motvilligt upp och börjar så småningom berätta fragment ur sitt långa liv.
På jobbet är det högt tempo med personalbyte och resor till modemässor i Europa förutom det dagliga strävandet – allt fordrar planering och full kontroll
I sin dagbok skriver Jane inkännande även om promenader i parker i regn och solsken, augustiträngsel då turisthorderna invaderar gator och torg, pubbesök med sin stora kärlek och om den problematiska systerdottern, 19 år, som plötsligt ringer på och vill flytta in i hennes eleganta våning.
Det är ett spännande kvinnoliv som författaren beskriver med stor psykologisk insikt och en fabuleringslust som fängslade mig och gav näring åt min fantasi.
Betyg: 4

Läs en annan recension av dessa dagböcker.

Inga kommentarer: