02 april 2007

Linn Persson Gunilla: Livstecken

Gunilla Linn Persson har flera romaner och barnböcker bakom sig och står bl.a. bakom den uppskattade TV-serien Skärgårdsdoktorn. I boken Livstecken är det däremot ingen skärgårdsidyll hon beskriver utan det känslomässiga kaos hon själv upplevt. Hon skriver självutlämnande om de kriser som drabbat henne: missfall, psykoser, skilsmässa från en alkoholiserad man, misshandlad av en ny man och en dotter med Downs syndrom. När hon började tro att allt skulle vända och bli ljusare, tog mannen livet av sig.

Halva boken tycker jag är bra, den är sorglig, rolig och gav mig några aha-upplevelser. Andra halvan däremot var tjatig och repetitiv. Det kanske var terapeutiskt nödvändigt för henne att älta, men som bok avsedd att läsas av andra hade manuset mått bra av att någon strukit i det och sållat.
Betyg: 2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blev HELT betagen. Förstummad. Hänförd av hennes bok. Den är så naken, utlämnande, och skänker lindring åt var och en som också har ett sargat hjärta. Hennes uppgörelse med allt som finns i en kvinnas själ är BEUNDRANSVÄRD. Jag ville aldrig att boken skulle ta slut. Jag tycker hon visar på ett otroligt mod och en enorm styrka. Jag vill bara säga TACK! till Dig Gunilla Linn..

Boktokar sa...

Anonym: Så bra att få en annan åsikt så att författarens strävsamma arbete blir mer nyanserat bedömt. Tack för att du ville skriva!