01 februari 2010

Cleeves Ann: Rött stoft

Rött stoft är Ann Cleeves tredje roman, som handlar om invånarna på Shetlandsöarna. I denna bok heter ön Whalsay och intrigen grundar sig på händelser under andra världskriget, då några av fiskarna på ön bistod de norska motståndsmännen. Med sina små båtar lyckades de hjälpa många norrmän att fly undan ockupationsmakten.
Handlingen är förlagd till nutiden och beskriver den unga arkeologen Hatties utgrävningar på en avsides liggande tomt, där en äldre kvinna, som heter Mima bor i sin stuga. Vissa tidigare fynd tyder på att det kan ha funnits ett medeltida köpmanshus just här på Mimas marker. Dock ändras förutsättningarna för vidare utgrävningar, då en av assistenterna hittar ett människokranium och några benrester, som dateras till mitten av 1900-talet. Strax därpå blir Mima ihjälskjuten en kväll vid sin stuga. Kommissarie Jimmy Perez från Huvudön kallas till Whalsay för att börja utreda dödsskjutningen. Var det ett vådaskott av någon kaninjägare eller vill någon tysta henne med anledning av kraniet, som hittades?
Ann Cleeves ger en trovärdig bild av det karga landskapet med dess hårt prövade invånare. Polisens långsamma arbetsmetoder vid utfrågningen, som ofta sker vid köksbordet hos de familjer som har anknytning till det inträffade, ger en familjär atmosfär åt berättelsen.
Betyg: 4

7 kommentarer:

Liselotte sa...

Jag har beställt hem denna bok och ser fram emot att läsa den. I min bokhylla står de andra två, som hållit stilen. Jag har läst andras omdömen att hon är jämn i sitt författarskap, så Rött stoft ska bli en fin lässtund, hoppas jag.

Lisette A sa...

härlig blogg!

Maria E. sa...

Hej!
Jag hittade den här bloggen för ett tag sedan och frossade i de underbara recensionerna. Har länkat hit på min sida. Ser att senaste inlägget nästan är ett år gammalt. Har du lagt ned bloggen? Synd i sådana fall, för jag vill gärna se mer recensioner:).
Maria

Boktokar sa...

Tack för era kommentarer och för berömmet! Det blir vi så glada för!!
Vi bestämde oss för att en paus efter några års intensivt och ambitiöst bloggande. Tyvärr, verkar det bli en lång paus :)
Vi har inte givit upp men är inte riktigt redo att sätta oss vid tangentbordet igen.

Unknown sa...

Hej!

Fin blogg. Välkommen på http://filmandotherstories.blogspot.se/.

:) Ha det bra!

Unknown sa...

This post is a very apt about your blog. Wonderful language and detailed presentation. We like this mode of presentation. Please visit Jewellers in Trivandrum. This is a collection of all Trivandrum City Information. A complete guide for all kinds of people. Visit and say your comments.

este sitio sa...

MILENA O EL FÉMUR MÁS BELLO DEL MUNDO - JORGE ZEPEDA PATTERSON