05 augusti 2008

Hawes Annie: Vårt hus i Ligurien

Två engelska systrar sommarjobbar i Ligurien, men till deras besvikelse lyser de förväntade skönlockiga italienarna på den lokala krogen med sin frånvaro. Däremot finns det många genuina liguriska olivodlare, ingen av dem under 40, som håller fast vid gamla anor och språkar på lokal dialekt. Trots det så stortrivs de unga engelska misserna och finner ett renoveringsobjekt på bergssluttningen, omgivet av terrasser med olivodlingar. Huset, som de så småningom köper medför åtskilliga problem, som de inte har någon möjlighet att avhjälpa på egen hand. Men grannar och nya vänner i byn ställer upp med råd och hjälp.
I boken presenteras många lokala maträtter och ännu flera anekdoter om hur drycken skall intas vid middagen som medicin:

aperitifen skall vara en magöppnare, förberedelse för vad komma skall, vindrickandet vid måltiden i så stor mängd som peristaltiken fordrar och när maten är uppäten då dricks inget mera vin. Men till kaffet blir det något beskt i små glas och slutligen om matsmältningen kväver ytterligare hjälp tar man en grappa.

En roande memoarbok om unga tjejers spännande tillvaro i en helt ny omgivning. Ingen bok att sträckläsa, men episoderna från de båda engelska systrarnas vistelse som sommarjobbare i Ligurien är fyndigt och humoristiskt beskrivna.
Betyg: 3

Inga kommentarer: