26 oktober 2008

Keyes Marian: Sista chansen

Tre barndomsvänner i trettioårsåldern från en liten håla på Irland bildar kärntrumpen i ett kompisgäng i London. Tara lever i en taskig relation med Thomas som underminerar hennes självkänsla och hon tröstäter ständigt för att stå ut. Katherine är på ytan tjusigt sval och perfekt med ett kvalificerat arbete och ytterst självständig. Men djupt inom sig bär hon på oläkta sår från en jobbig uppväxt och en kärleksaffär i unga år som får henne att sky intimitet. Fintan är den enda som lever lyckligt med sin Sandro. Vänskapsskaran har utökats med svenska Liv som suktar efter sin svenska pojkvän, som dessvärre är gift.
Livet rullar på, de diskuterar sina i-landsproblem och munhuggs glatt och ofta. En dag drabbas de av ett hårt slag - plötsligt handlar det om liv eller död. Då sätts vänskapen på hårda prov och det blir dags för alla att ställa upp och ta ta i sina världsliga problem, allt för att försöka besvärja det onda.
En mycket bra bok med levande och nyanserade porträtt av de olika personerna. Författaren brukar i sina böcker behandla något tungt ämne samtidigt som hon berättar om vardagliga och ytliga flärdfulla problem. I denna bok klarar hon – som så ofta - denna balans galant!
Betyg: 5

Författaren har bland annat skrivit om familjen Walsh
Äldsta systern Claire: Vattenmelonen – läs vår recension
Tvåan Rachel: En oväntad semester - läs vår recension
Trean Margaret: Änglar
Fyran Anna: Är det någon där? - läs vår recension

Ännu fler böcker av Keyes
Sushi för nybörjare
Å andra sidan
Under täcket
När Lucy Sullivan skulle gifta sig
Further under the duvet
No dress rehearsal
En förtjusande man - läs vår recension

Inga kommentarer: