26 november 2008

Olsson Belinda: Otrogen på öppen gata

Agata Hansson, reporter och nyhetschef på en kvällstidning, har precis fött barn. Eller rättare sagt hon föder i början av boken och det med mustigt språk och grovkorniga – ofta plumpa – kommentarer om BB-vistelsen, barnmorskor och medföderskor. Att hon och Teo länge kallar sin son för Klumpen reagerar omgivningen starkt på, så till slut får de försöka vänja sig av med det och istället hitta på ett namn till bebisen.
Irritationen och tröttheten är stor hos den nyblivna mamman och förvirringen likaså. Hur gör man för att ta hand om ett spädbarn? Och hur gör man för att inte tappa bort sin parrelation? Och varför är det så förbjudet för en nybliven mamma att längta tillbaka till jobbet och intellektuell stimulans istället för att nöja sig med joller, pysselstunder och förlossningssnack med andra småbarnsföräldrar.
Agata löser sin frustration genom att börja flirta med en yngre medarbetare. När hon tillfälligt hoppar in för att jobba i några dagar, utvecklas flirten till mer än bara en oskyldig lek.

Jag tyckte om det drastiska, dramatiska och humoristiska tonfallet i boken. Det är befriande att läsa en sådan vanvördig skildring av det som så ofta skildras i rosarött skimmer. Den fångar trovärdigt kaoset i livet när man blir förälder, även om kaoset inte yttrar sig på just detta sätt för alla.
Betyg: 3

Inga kommentarer: