08 april 2008

Alvtegen Karin: Saknad

Sibylla växte upp i en högreståndsmiljö och blev svårt tilltufsad av den behandling hon utsattes för av sina föräldrar under uppväxten. Nu lever hon som hemlös i Stockholm och hankar sig fram från dag till dag med allt hon äger i en ryggsäck. Ibland lyckas hon lura till sig en hotellnatt genom att låtsas vara en affärskvinna vars pengar och hotellvoucher blivit stulna. Just en sådan natt blir upptakten till bokens mördarjakt, eftersom den generöse man som betalat såväl middag i hotellets restaurang som hennes rum på Grand hotell i Stockholm morgonen därpå hittas slaktad på sitt eget hotellrum. Sibylla, som blir misstänkt för mordet, flyr hals över huvud från hotellet. Men vart ska hon ta vägen? Överallt skriker tidningarna ut hennes namn tillsammans med hennes bild.
Mördaren fortsätter utnyttja hennes identitet, när ytterligare personer dödas. Eftersom Sibyllas förtroende för myndigheterna är lika med noll ger hon sig inte till känna utan försöker alltmer desperat att hitta något sätt att lösa sin allt ohållbarare situation.

Trovärdigt och nyanserat tecknar författaren porträttet av en människa längst ner på samhällsstegen och med små medel förmedlas känslan av ett jagat, trängt villebråd. Inga polisteorier - som är så vanligen förekommande i deckare - finns med i boken och inte saknar man dem heller. Spänningen är ständigt obehagligt närvarande när jag läser trots att boken även i princip är befriad från blodiga morddetaljer.
Betyg: 5

Vi har recenserat fler av hennes böcker: Skam, Skuld, Skugga och Svek

Inga kommentarer: