18 maj 2008

McCall Smith Alexander: Livets skafferi

Här är ännu en småmysig bok om Damernas detektivbyrå i Botswana. Handlingen kretsar kring Mma Ramotswes funderingar kring hennes utdragna förlovning. Varför vill mr JLB Matekoni inte göra slag i saken och bestämma datum för bröllopet? Hon vill inte tjata på sin tillkommande och riskera att han ånyo drabbas av depression på grund av pressen. Istället avleder hon tankarna genom att ta itu med praktiska små problem och de uppdrag som klienterna kommer med till hennes detektivbyrå.
Boken är som ett behagligt, ljummet karbad utan överraskningar. Längtar man efter stillsam avkoppling – och kanske inte har läst någon av hans böcker tidigare – är boken trivsam och lite underfundig med sin speciella, lite naiva ton. Jag tyckte den var OK om än lite VÄL ljummen för mig, eftersom jag läst flera av hans böcker och inte längre förvånas av hans berättarteknik.
Betyg: 2

2 kommentarer:

Marie sa...

Det märks att Alexander McCall Smith lunkar på i gamla, välsålda författarspår. Böckerna i slutet av serien liknar varandra för mycket och nu har han väl kramat ut det allra gottaste ur Botswana snart.

Boktokar sa...

Marie: Ja, jag har inte läst så jättemånga, den första jag läste var bäst för då kändes hans berättarstil fräsch.