19 november 2008

Noort Saskia: Middagssällskapet

I det idylliska villasamhället utanför Amsterdam väcks Karen och Michel mitt i natten av beskedet att Everts och Babettes hus står i lågor. I branden omkommer Evert medan Babette och barnen lyckas ta sig ut. Det visar sig så småningom att det är Evert som startat mordbranden.
Chockade sluter vännerna i Middagssällskapet upp för att stötta änkan Babette. Trots att Karen och Michel är relativt nyinflyttade och nya i gänget blir det till dem Babette flyttar in efter katastrofen. Karen undrar lite över varför Babettes bästa väninna inte låter henne bo hos sig utan ber Karen ta hand om Babette.
När Karens bästa väninna i Middagssällskapet en tid senare hittas svårt skadad, förstår Karen att det är något som är väldigt fel. Hon vägrar tro att det skulle handla om ett självmordsförsök som alla andra tror. Det skulle Karen verkligen ha haft på känn! Så hur kommer det sig egentligen att två av de tio vännerna med kort tids mellanrum dör? Det måste finnas något samband.
Successivt upptäcker hon alltfler intriger som hon tidigare varit blind för. Vännerna visar sig vara djupt insyltade i varandras liv såväl känslomässigt som affärsmässigt. Hon inser att även hon och Michel lockats in i detta och att det inte alls är fråga om något oskyldigt kompisgäng som träffas ibland bara för att umgås och ha trevligt. De är inte alls så ”goda” vänner egentligen.

Noort är en av Nederländernas främsta deckarförfattare. Jag tyckte det var en spännande och olycksbådande berättelse där spänningen stegrades för varje kapitel. Tyvärr tappade boken en del mot slutet när spänningen borde ha kulminerat men där jag tyckte författaren tappade greppet en smula. Så betyget åkte därför ned ett snäpp, fast boken är nästan värd en fyra!

Betyg: 3 (nära 4)

Inga kommentarer: