22 juli 2008

Gerrard Nicci: När löven faller

Tonårsflickan Edie får en morgon äntligen sitt hett efterlängtade brev från Ricky, killen som hon fallit pladask för en dryg vecka tidigare. Och han vill träffa henne igen! Det är inte någon drömprins hon inleder ett förhållande med utan en rökande, knarkande tonårskille som lever tillsammans med sin fattiga mamma som försörjer familjen på diverse strö- och städjobb. Edie å andra sidan lever ett idylliskt medelklassliv med sina föräldrar och båda systrar. Det verkar vara upplagt för problem.
Och problem blir det, men historien tar en tvär vändning i och med att Edies familj drabbas av en oväntad tragedi. På en dag förändras deras liv oåterkalleligt och i chocktillstånd gör Edie abrupt slut på den passionerade kärlekshistorien.
Tjugo år senare återvänder Edie, numera lyckligt gift flerbarnsmor, till sin barndomsstad igen för att närvara vid en begravning. Där får hon efter alla år äntligen tillfälle att pussla ihop en helt annan bild av vad som pågick i hennes till synes trygga familj, den där dagen då allting ställdes på sin spets. Och nutiden blir inte mindre dramatisk av att Edie bestämmer sig för att söka upp sin barndomskärlek Ricky igen.
En välskriven och nyanserad bild av livets svårigheter målad med mörkare nyanser.
Betyg: 4

Inga kommentarer: