28 april 2007

Oates Joyce Carol: Den tatuerade flickan

En tilltufsad kvinna med klumpigt gjorda tatueringar anställs av en nyck av 38-årige doktor Joshua Moses Seigel som assistent. Han behöver hjälp med att sortera och arkivera sina anteckningar, verk och sin korrespondens. Dessutom behöver han alltmer personlig hjälp eftersom han lider av en neurologisk sjukdom som successivt gör honom allt mer orörlig. Förhållandet mellan dem är underligt och oklart – de har inte mycket gemensamt.
”Han var på sitt judiska humör, ironisk och självkritisk, ett humör som kvinnor alltid fann sexuellt attraktivt, men Alma tillhörde inte den sortens kvinnor. Hon ville inte ens se på honom, hon väntade på att få instruktioner.”
Han när en orm vid sin barm. Hon förstör hans verk i smyg, stjäl och planerar att döda honom. Berättelsen framskrider med ödesmättad stämning.

Boken är fängslande från första början till sista sidan. Karaktärerna fascinerar trots den föga sympatiska framtoningen. Språket är rikt, varierat och spänstigt. Jag fäste ingen uppmärksamhet på att boken var översatt till svenska (bra jobbat översättaren) utan jag kunde koncentrera mig helt på storyn.
Betyg: 5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åhå! En femma i betyg - jag har den oläst i bokhyllan än..

Boktokar sa...

Lise: Hoppas du har lust att återkomma med ditt betyg!