20 augusti 2009

Robinson Peter: Kall som graven

Vid North Yorkshires polisdistrikt har överkommissarie Alan Banks degraderats till skrivbordsarbetare av polischefen Jimmy Riddles, eftersom den förres arbetsmetoder inte faller chefen i smaken. Pappersjobbet erbjuder absolut ingen spänning. Alan, som tycker att han blivit orättvist behandlad, saknar spaningsuppdragen.
Sent en kväll blir Alan uppringd av Jimmy som ber om hjälp med att spåra upp hans 16-åriga dotter Emily, som gett sig av hemifrån för en tid sedan och hamnat på en porrsida på internet. Detta måste stoppas för att inte skada Jimmys framtida politikerbana. Allt måste ske med vederbörlig diskretion.
I London börjar så Alan följa ledtrådarna efter flickan. Från fotografen får han tips om den 40-årige Barry Clough, trolig älskare till Emily. Han är en förmögen affärsman i musikbranschen, som gillar unga tjejer. Fester avlöser varandra och droger är en självklarhet för gänget kring Barry.
Efter att ha fått med sig Emily tillbaka till föräldrahemmet, får Alan ta itu med fler spaningsppdrag. Ett mord på en nattvakt förbryllar. Nu är pusselläggningen i full gång igen. Annie Cabbot, som Alan haft en kortare kärleksaffär med, blir utsedd till hans medhjälpare i spaningsarbetet. Det blir en hel del känslomässiga missförstånd dem emellan vid sidan av jakten på mördare.
Intrigen är finurligt komponerad och presenteras i lagom portioner, kryddad med popmusik,naturscenerier och discoteksfester, där drogerna flödar.
Betyg: 4

2 kommentarer:

Annika sa...

ag är ett stort fan av Robinsons böcker. Han släpper snart en ny bok och jag längtar verkligen tills jag har fått tag på den.

/ Annika

Boktokar sa...

Bra tips du gav! Kommer säkert att läsa den och nån av de tidigare.