24 september 2009

Nesbö Jo: Kackerlackorna

Atle Molnes, f.d. politiker i Kristelig Folkeparti, Norges ambassadör i Thailand, hittas med en kniv i ryggen på ett sunkigt motellrum av den skridskoprinsessa, läs glädjeflicka, som han har beställt. Att Atle var en av statsministerns närmsta män gör att såväl UD som den norska regeringen snabbt vill tysta ner historien så att den inte läcker ut i media.
Nesbös alkoholiserade hjälte, Harry Hole, får i uppdrag att resa till Bangkok för att hantera mordet tillsammans med några lokala inspektörer och utredare ledda av en skallig, bredaxlad kvinna, Liz Crumley.
Who dunn it? Atles otrogna, alkoholiserade hustru? Hans enarmade tonårsdotter? Någon av de färgstarka emigrerade norrmän som vistas i staden, som en framgångsrik valutamäklare, ambassadråd, en snorrik norsk byggentreprenör som bor i ett tempel? Eller finns mördaren bland spelmaffian, i någon opiumhåla eller bland pedofiler alternativt pederaster? Harry nystar och utreder.
Det var en bra deckare där författaren trovärdigt fångat ett myllrande, dekadent liv i Bangkok. Inte förrän historien skulle sys ihop på slutet blev det lite för mycket blod och serietidningsvarning över de osannolikt tappra hjältarna som trots svåra smärtor kämpade vidare utan att tumma på sin etik och moral.
Observera att böckerna hänger ihop trots att de även kan läsas fristående. Jag rekommenderar att du läser dem i rätt ordning, så slipper du undra vad eller vem det är Harry Hole ibland minns respektive grubblar över.
Betyg: 4

Fler böcker av författaren - i ordningsföljd:

Inga kommentarer: