19 oktober 2009

Palin Michael: Hemingways stol

Martin är en 36-årig kille, som bor kvar hos sin mamma. Varje morgon cyklar han in till den lilla staden Theston vid Englands ostkust och jobbet på postkontoret. Han stortrivs med kamraterna och sitt arbete som assisterande postmästare. Det anses allmänt att Martin kommer att efterträda kontorschefen vid dennes pensionering inom kort. Men så blir det inte alls. En driftig ung man, som visat sig kunna privatisera och modernisera posten på andra orter, blir utnämnd till Thestons nye postmästare. Inom kort börjar förändringarna märkas: kölappar, datorisering,m.m. medför effektivare arbete med påföljd att några kamrater avskedas kort och gott.
Martins tafatta försök att opponera mot nymodigheterna leder bara till att han själv blir av med sitt jobb.
Vid sidan av sitt arbete har Martin en hobby som han är besatt av. Han dyrkar Ernest Hemingway. I sitt rum har han bl.a. affischer , böcker och diverse prylar, som anknyter till den avgudade författaren och i ett skåp förvarar han Hemingways favoriter bland rusdrycker.
Till Theston flyttar en amerikanska, som håller på att sammanställa en bok om Hemingways kvinnor. Nu ändras Martins liv radikalt.
Det blir en ny dimension i berättelsen då kvinnan och Martin får leva sig in i Hemingways värld.

Palin skriver en underhållande bok om engelskt småstadsliv med överraskande inslag.
Betyg: 3

Inga kommentarer: