17 maj 2009

Dai Sijie: Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan

Under Maos kulturrevolution sändes gymnasieungdom till Himmelska Fenix-berget för omskolning. Det var barn till intellektuella som fick bo i ödemarken där en ledare tillsammans med bönderna skulle fostra ungdomarna i kommunistisk anda. Arbetet på risfälten och i gruvorna var både hårt och farligt.
Till denna bergstrakt kom på 1970-talet två pojkar, vars föräldrar var läkare. Bland sina tillhörigheter hade Lou med sig en väckarklocka med en pickande tupp som visade sekunder med sitt regelbundna frösamlande. Denna klocka var mycket intressant för lokalbefolkningen. Dessutom hade han en berättarförmåga som fängslade bönderna runtomkring. Hans kamrat visade upp sin fiol och spelade ett stycke av Mozart, som pojkarna uppfinningsrikt sade var en hyllning till Mao. Vid sidan av det tunga arbetet på fälten, utverkade de tillstånd att besöka en närbelägen by för att se biograffilm. Sedan återberättade de innehållet i filmen för bönderna. I denna grannby träffade de skräddarens dotter, som fick i uppdrag att lägga upp Lous byxor. Hon var en underskön flicka, som pojkarna blev förälskade i. Eftersom den lilla skrädderskan saknade all boklig bildning, ville pojkarna läsa ur västerländsk litteratur för henne. Men var skaffar man sådana böcker som är förbjudna? Det medförde oundvikliga svårigheter.
Författaren har skrivit denna fängslande berättelse efter att själv ha tillbringar år i Maos omskolningsläger. Därefter fick han tillstånd att utbilda sig till filmare i Frankrike. Sina böcker har han skrivit på franska.
Betyg: 4

Inga kommentarer: