28 april 2008

Haddon Mark: Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

Vid midnatt hittar femtonårige Christopher grannens pudel död genomborrad av en högaffel. Han upptäcks med hunden i famnen och blir felaktigt misstänkt för dådet och förs till polisstationen där han lite senare hämtas av sin pappa. Christopher bestämmer sig för att lösa denna mordgåta och att samtidigt skriva en detektivroman om detta uppmuntrad av sin lärare Siobhan.
Det speciella med Christopher och boken är att han är autistisk. Tillvaron ter sig svår att begripa för honom, inte minst människors känslor är svåra att tolka. Till sin hjälp i en kaotisk värld full av osammanhängande information som han inte klarar av att sålla och sortera finns de tumregler som Siobhan försett honom med. Han har även stor hjälp av sitt intresse och sin fallenhet för matematik och logiska resonemang. Och sist, men inte minst, sitt osvikliga minne.
I boken varvas skildringen av vad som händer när Christopher börjar rota i vem som mördade hunden med beskrivningar av en autists tankar och de logiska matteproblem han älskar att fundera på och lösa för att lugna ner sig själv.
En ljuvlig, lite annorlunda bok som på ett övertygande sätt och med ömhet beskriver huvudpersonens sätt att tänka och leva. Intressant och en smula vemodigt att få en inblick i en autistisk värld.
Betyg: 4

Författaren har även skrivit Utslag av oro. Läs vår recension.

Inga kommentarer: