12 juli 2009

Hilton James: Hemlig kärlek

Mest omtalade av James Hiltons romaner har Goodbye Mr Chips och Lost Horizon blivit. De har också filmatiserats. Hemlig kärlek rönte inte samma framgång vid utgivningen på 1920-talet. Intressant är att läsa om Margarets syn på livet. Vid 22 års ålder möter hon sin stora kärlek Philip Lovell, uppfinnare av fotogenmotorn, som skulle ersätta ångan som drivmedel. Hon drömmer om ett familjeliv med många barn, som skall ge henne full sysselsättning, medan Lovell ska arbeta med sina maskiner. Nu blir det inget av den drömmen.

Handlingen flyttas raskt fram till 1918 när Margaret är 40. Fortfarande bor hon på High Stowe, herrgården i Glocestershire med den sängbundne modern. Brodern Pommy driver bilfirman som baseras på Lovells fotogenmotor. Lovell själv är död, men motorerna används inte bara i biltillverkningen utan även inom flygindustrin. I dessa krigstider blomstrar deras företag. Pommys bekant från Amerika, den unge soldaten Carroll, kommer på besök till High Stowe. Kärlek uppstår trots åldersskillnaden mellan Margaret och Carroll. I slutet av kriget sänds Carroll till fronten i Frankrike, där han stupar. Åter drabbas Margaret av stor sorg. Tiden går och nästa sekvens handlar om 50-åriga Margaret. Hon bor kvar i barndomshemmet men har nu på sätt och vis ändå nått sin ungdoms dröm.

Detta är en äkta engelsk roman i herrgårdsmiljö med diverse förvecklingar. Den är också ett dokument om livet kring första världskriget.
Betyg: 3

Inga kommentarer: