15 oktober 2009

Delerm Philippe: Det hade regnat hela söndagen

Monsieur Arnold Spitzweg älskar sitt Paris. Där känner han att han befinner sig i händelsernas centrum. Med små kontrollerade fysiska och psykiska steg trippar den söta berättelsen om den inbitne ungkarlen fram över sidorna. Monsieur Spitzweg drabbas varken av häftiga sinnesrörelser eller sensationella händelser men lever ändå ett - i sitt tycke - händelserikt och spännande liv. Trots att han saknar både familj och vänner känner han sig inte ensam eller har tråkigt för söndagspromenader kan bli innehållsrika bara genom att då och då vika av på en ny tvärgata. En liten kärlekshistoria rinner ut i sanden,
Monsieur Spitzweg är liksom författaren en iakttagare av stora mått. Genom att betrakta och fundera över sin omgivning känner han sig inte ensam. Han finner stort nöje i att skaffa sig en mobiltelefon efter att lystet ha sett andra hala upp och prata i sådana. Och problemet med att han inte har någon att prata med löser han helt sonika genom att varje dag på hemväg från jobbet ringa till vädertjänsten. För det är viktigt att veta vad han kan vänta sig för väder, tycker han.

Det är en ljuvlig och väldigt speciell berättelse om en excentrisk, lätt vemodig herre som tappert hittar kreativa lösningar för att hålla livsmodet uppe.
Jag rekommenderar även ”Den första klunken öl och andra små njutningar” av samma författare.
Betyg: 4

Inga kommentarer: