14 juni 2009

Mårtenson Jan: Dödssynden

Över 30-talet romaner har Jan Mårtenson skrivit om Johan Kristian Homan, antikhandlaren på Köpmangatan i Gamla stan. Det finns ett Homansällskap som bildats för intresserade av dessa kultiverade deckare.
Homan är av en nyfiken läggning och hans deckarambitioner, på amatörplanet, sätts verkligen på prov i Dödssynden, som rör sig kring investmentbanken Excelsior och dess grundare och chef Alexis Karmander. Vid företagets jubileumsfest på Vasamuseets restaurang hittas Alexis död bakom regalskeppet, troligen har han fallit från en avsats ovanför skeppet.Eller har någon knuffat honom över räcket?
Eftersom Homan har varit inbjuden tillsammans med finansvärldens toppar till detta jubileum blir han intresserad av fallet. Han hade träffat många av Excelsiors revisorer, börsmäklare och analytiker vid middagen och nu börjar arbetet med att fråga ut de anställda om eventuella orsaker till dödsfallet.
Många sidor ägnas åt kulturell vandring på Djurgården, besök på exklusiva restauranger med läckra maträtter och ädla drycker, handel med konst och antikviteter förutom girigheten i fråga om bonusmiljoner och insideraffärer. Ett tema i tiden!
Mårtenson har ett måleriskt språk och varierande scenerier.
Betyg: 3+

Inga kommentarer: