18 juni 2009

Persson Giolito Malin: Dubbla slag

Hanna jobbar som advokat på Lemmel & Davidsson, Sveriges näst största - men i särklass bästa - advokatbyrå. Hon handplockades av den legendariske advokaten Fredrik Bille och lockades bland annat med delägarskap och hög lön. Att arbetsdagarna är långa samt att de manliga kollegorna har en trist jargong och kvinnosyn är priset hon får betala för ett bra jobb.
Några år senare sitter Hanna där, gravid med sitt tredje barn, förpassad från sitt tjusiga tjänsterum till en liten skrubb där hon ägnar sig åt okvalificerade arbetsuppgfter och att vila öronen från gliringarna rörande sin fertilitet och sitt moderskap.
Hon kämpar med att förlika sig med sin kommande mammaledighet och går under jullovet med buller och bång in för rollen som präktig hemmafru. Maken Johan försöker nå henne – eller rättare sagt hennes hjärna, hon har ju alltid älskat att jobba - men hon spjärnar emot och värjer sig.
Men så inträffar det något på jobbet som hon inte kan blunda för. Till slut tar hon sats och får trots förlossning och amning fart på karriären igen.

Jag tyckte mycket om den intelligenta, välskrivna och initierade skildringen av såväl ett kvalificerat yrkesliv som det kaotiska livet i en småbarnsfamilj.
Att läsa om en kvinna som älskar sina barn OCH ett kvalificerat jobb samt har en man som förstår detta var uppfriskande. Fast jag hoppas förstås att författaren som själv är jurist och småbarnsmor överdrev kolossalt när hon beskrev de manliga juristkollegornas tråkiga och trakasserande stil mot kvinnor i karriären, för det var verkligen ingen rolig läsning
Betyg: 4

Inga kommentarer: