03 mars 2008

Nilsson Mats-Eric: Den hemlige kocken

Författaren, som är redaktionschef och matkrönikör på Svenska Dagbladet, ger oss en otäck inblick i det allt vanligare fusket med mat. Han informerar till exempel om hur livsmedelsindustrin tillsätter allsköns tillsatsmedel och aromämnen för att vi konsumenter ska tro oss känna smaken av riktigt kött, lukten av ”äkta” vanilj eller skönja färgen från pistagenöten i pinnglassen. Allt för att tillverka maten så billigt som möjligt - oavsett det kvalitativa priset som konsumenten får betala för den sämre maten.

Han varvar effektiva, pedagogiskt avskräckande exempel med historiska återblickar och fakta. Längst bak bifogas listor över frukter, bär och grönsaker, genuina matproducenter, butiker och marknader och en förteckning över 316 livsmedeltillsatserna (så kallade e-nummer).
Boken är skriven av en driven journalist och därför lättillgänglig trots sitt faktaspäckade innehåll. Den fick mig att börja fundera en hel del på mina matinköp och vad jag stoppar i mig.
Betyg: 5

Läs en intervju med författaren i Aftonbladet.

2 kommentarer:

Seshat sa...

Jag kan bara hålla med. En tankeväckande bok som alla borde läsa. Enda problemet är att det blivit bra mycket jobbigare att handla mat sedan jag läst den! För att inte tala om hur tidskrävande det är att läsa alla innehållsförteckningar :-)

Boktokar sa...

Seshat: Håller med, innehållsförteckningarna har jag börjat granska på ett HELT annat sätt sedan jag läste boken!