09 november 2009

Robinson Peter: En ovanligt torr sommar

Den första kriminalromanen av Peter Robinson översatt till svenska var den prisbelönta En ovanligt torr sommar, med Alan Banks i huvudrollen som överkommissarie. Handlingen rör sig omväxlande i två tidsplan: på 40-talet resp. i nutiden.
En ung grabb leker bland gamla ödehus, som den torra sommaren gjort synliga efter flera årtionden under reservatets vatten. När han snubblar från taket faller han ner och hamnar på resterna av en människohand, som sticker upp ur lerlagren på golvet.
Det blir Alan Banks som leder arbetet med att identifiera den döda tillsammans med inspektör Annie Cobbot från den lokala polisenheten. Diverse spår leder till att kroppen troligen bragts om livet med flera knivhugg. Tiden för dödsfallet dateras kring 1950.
I romanen får vi en utmärkt skildring av livet i den lilla byn Hobb´s End under krigstiden med ransoneringskuponger och ständig brist på de flesta varor. Vardagen livas upp, när amerikanska soldater förläggs i närheten av byn. Ungdomarna träffas på puben och vid diverse danstillställningar anordnade av soldaterna.
Vid sidan av arbetet med utredningen av det 50 år gamla mordet blir Alan och Annie attraherade av varandra, vilket medför div. förvecklingar.
Det är en berättelse som består av så mycket mer än polis- och detektivjobb. Robinson har förmågan att levandegöra sina personer med egenskaper och handlingar, som tilltalar mig som läsare.
Betyg: 5

Inga kommentarer: