05 juli 2009

Salinger J D: The Catcher in the Rye

Ett par dagar före jullovet får Holden Caulfield beskedet att han skall förvisas från Pencey Prep-skolan. Han är 16 år och det här är tredje skolan, som han får lämna efter att ha kört i alla ämnen utom engelska. Han är desperat, han vill inte vara kvar på internatskolan men han kan inte heller åka hem till New York. Föräldrarna skulle undra varför han kommer före terminsslutet. Pensey Prep sänder ut brev om studieresultaten och dess konsekvenser om några dagar, vilket ger Holden en tids frist. Och det skall han utnyttja. Pengar har han, så han kan ta in på hotell i New York och fördriva tiden med angenämare upplevelser än att umgås med dönickarna på skolan eller drabbas av faderns ilska och moderns nervösa tårar.

Holden står på tröskeln till vuxenlivet, som ger honom stor ångest med psykiska problem. De enda människorna han verkligen gillar är barnen och så sin lillasyster Phoebe. Dem vill han rädda undan alla livets faror.

Salinger har en enormt fin rytm i dialogen. Med korta meningar och adekvata uttryck får han fram de känslor, som rör sig i ungdomarnas inre. Han låter Holden rädda sig ur knepiga situationer tack vare sin fantasi. Den ena bortförklaringen otroligare än den andra dukas upp. En del sentimentala inslag är kanske väl tårdrypande, men humorn som lockar läsaren till skratt är ypperlig.
Betyg: 5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läs de andra Salingerböckerna. De är ännu bättre!

Boktokar sa...

Tack för tipset. Kul att du läser vår blogg.