11 januari 2009

Mårtenson Jan: Den röda näckrosen

I denna bok är det antikhandlaren och amatördeckaren Johan Kristian Homan som berättar om sin förestående semesterresa till stugan i Tiveden. Vi får en uttömmande kulturhistorisk beskrivning av turistattraktionerna runt Askersund. Titeln på romanen anspelar på Fagertärn, som är känd för de unika röda näckrosorna.
Homan träffar många intressanta personer där under lunch- och middagsbjudningar. Anders är politiker och strävar målmedvetet mot statsministerposten efter det förestående valet. Greve Gabriel Granstierna, som i sin ungdom hyst nazisympatier under 40-talet, hör till sällskapet runt Gustav Nilmann, f.d.landshövding och tidigare en fruktad Säpo-chef, som nu ämnar ge ut sina memoarer med diverse avslöjanden om maktpersoner. Till sin hjälp med att katalogisera de många dokumenten och bistå vid utskrivning av manuskriptet har Gustav den unga och vackra Cecilia Ehn.
Spänningen stiger när Gustav hittas mördad. Någon har förgiftat hans drink. Då sätter Homan igång att söka efter motiv och spår och erbjuder att hjälpa sin kompis Calle Asplund, mordutredaren vid polisen.

Både naturskildringen som intrigerna som avslöjas efter mordet är välskrivna och Tiveden får ypperlig reklam.
Betyg: 3+

Inga kommentarer: