01 oktober 2009

Nesbö Jo: Rödhake

Handlingen utspelar sig å ena sidan i Oslo i nutid, å andra sidan under andra världskriget såväl i skyttegravar vid Leningrad som på sjukhus i Wien. Någon av de fem män som stred tillsammans då är fortfarande vid liv och genomför på ålderns höst ett antal mord i Oslo. Vem är det, varför gör han det och vem blir nästa offer?
Författarens hjälte, den alkoholiserade Harry Hole, snubblar över fallet och börjar nysta i de trådar som dyker upp. Han träffar dottern till en av männen och blir handlöst förälskad i henne. Hon får problem på grund av en gammal kärleksaffär med en ryss och hamnar i knipa. Även Harry får problem yrkesmässigt på grund av detta men förblir ovetande om den egentliga anledningen.
Här är återigen en mycket välskriven och bra deckare av författaren. Det var synd att jag inte visste att Nesbös böcker hänger ihop, till exempel att författaren själv kallar denna och de två kommande (Smärtans hus och Djävulsstjärnan) för sin Oslo-trilogi. För då skulle jag definitivt inte startat min bekantskap med denne norske krim-författare med Djävulsstjärnan - hans femte bok och den sista i Oslo-trilogin.
Betyg: 5

Fler böcker av författaren - som sagt, jag rekommenderar att du läser dem i rätt ordning:

2 kommentarer:

Anita sa...

Nå har "Panserhjerte" kommet ut i Norge - åttende bok om Harry Hole. Les gjerne om den på min blogg!

Boktokar sa...

Hej Anita och välkommen hit. Tack för infon, då vet jag att det finns ett hopp om god lektyr framöver. Jag och mina boktokskompisar ska självklart ta en tur till din blogg!!