08 september 2007

Läckberg Camilla: Olycksfågeln

Poliserna i Tanumshede får två mord på halsen. En ortsbo hittas mördad i sin bil med hög promillehalt i blodet trots att hon är nykterist och några dagar senare påträffas en silikonstinn kvinnlig deltagare i dokusåpan ”Fucking Tanum” död i en soptunna. Parallellt med mordgåtan får vi följa förberedelserna inför polisen Patriks bröllop med sin Erika.

Jag gjorde ”misstaget” att läsa denna bok direkt efter en Donna Leon-bok. Det tydliggjorde hur skickligt, engagerat och pricksäkert Leons böcker är uppbyggda och hur ledigt språk och story flyter till skillnad från Läckbergs.
Större delen av boken läste jag med påtvingat intresse för att helt enkelt ”komma igenom” en av Sveriges mest lästa författare. Först på slutet – den sista tredjedelen – när deckargåtan började nystas upp - tog historien fart och fick mig genuint intresserad. Därför åkte betyget upp ett snäpp till slut.
Betyg: 3

6 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Jag gillar Läckberg just för att hon skriver så ledigt. Jag behöver varva lite med sådan litteratur. Men håller med dig om att boken är en 3:a, den minst braiga av hennes Fjällbackaböcker. =)

Paulina sa...

Trevlig blogg.
Jag har precis läst den (och skrivit om)och håller i stor sett med. Jag förstår inte riktigt hur Läckberg kan ha blivit så populär.
Paulina
http://paulinasbookclub.blogspot.com/2007/09/topplistornas-semester-deckare.html

Boktokar sa...

Fröken Nina. Jaså, det kanske är värt att pröva någon av hennes andra böcker också ... Kanske....

Paulina: Välkommen hit.

Anonym sa...

Synd att du råkade börja med just den. För jag säger som Nina, den är den minst braiga. De andra, speciellt Stenhuggaren och Tyskungen är det ett helt annat driv i.
Lotta

Boktokar sa...

Lotta: OK då, jag ger henne EN chans till :-)

Anonym sa...

Håller med om att Läckbergs språk är enkelt. Men ibland behöver man läsa sånt också. Blir irriterads på att alla gubbfgörfattare ska klaga på henne jämt. Är det inte bra kanske att hon får folk att läsa? De går kanske vidare till andra författare sen. Läs Tyskungen, Stenhuggaren & Predikanten först. Olycksfågeln är lite väl banal.