03 september 2009

Connelly Michael: Poeten

Kriminalreportern Jack får av två civilklädda poliser – kollegor till hans tvillingbror Sean – beskedet att Sean begått självmord. Sean hade visserligen den senaste tiden varit deprimerad och grubblat sig halvt fördärvad på ett olöst fall - en collegestudent som blivit brutalt mördad - men Jack vägrar trots detta acceptera att Sean tagit sitt liv.
Jack besöker platsen där Seans kropp hittades för att hitta ledtrådar. Han läser materialet från utredningen av det olösta studentmordet och hittar Seans sista anteckning om att han skulle träffa någon angående mordet på den unga kvinnan just på den plats där hans kropp sedan återfanns.
Jack fortsätter sin research med att undersöka liknande fall där deprimerade poliser till slut begått självmord till synes triggade av frustrationen över något brutalt, olösta mord. Så småningom hittar han något som talar mot att Sean tog sitt eget liv och som gör att den spännande jakten på mördaren kan börja.
Parallellt med Jacks efterforskningar får vi stifta bekantskap med en otäck pedofil och mördare på jakt efter sitt nästa offer.
Jag tyckte det var en spännande bok och mitt allra första intryck av boken kom snabbt på skam för den hårdkokta jargongen blev faktiskt inte tröttsam, eftersom historien, livsödena och personporträtten balanserade upp, nyanserade och berikade berättelsen.
Min främsta invändning har att göra med den snabba utvecklingen av informationssamhället. Trots att boken skrevs i mitten av 1990-talet kändes vissa partier gammalmodiga och segdragna. För att lägga vissa pusselbitar hade Jack idag kunnat spara många timmar genom att helt enkelt bara googla fram svaret på några sekunder.
Men frånsett det, var det en bra deckare.
Betyg: 4 (svag)

2 kommentarer:

Torbjörn Wester (Litteraturpalatset) sa...

Det är en väldigt intressant anmärkning du gör om informationssamhället!

Hur i hela världen ska man numera kunna skriva en bok som inte blir föråldrad på ett halvår? Med tanke på den skenande teknikutvecklingen...

Jag har förresten lagt till din blogg i min länklista över bokbloggar.

Om du vill får du jättegärna länka till mig!

På min blogg har jag en länksamling till skrivtävlingar, hundratals bokbloggar och bokhandlare.

Mvh.
Torbjörn (Litteraturpalatset)

http://www.litt.se

Boktokar sa...

Tack för din kommentar. Ja, det blir kanske främst böcker om den "inre resan" som håller i längden - eller kanske inte ens det.
Så klart länkar vi till dig.